Dette bør du vite om barn og sosiale medier

Dette bør du vite om barn og sosiale medier

Barn og ungdom trenger en grundig innføring i normer og oppførsel «slippes løs» på sosiale medier. Foto: Marit Aaby Vebenstad.
 

Bekymret for sosiale medier? Slik snakker du med barna om nettvett.

Bekymrer seg for mobbing

Ifølge Medietilsynets siste undersøkelse, oppgir 62 prosent av foreldrene med barn i alderen 5 til 18 år, at barnet bruker ett eller flere sosiale medier. Andelen øker med barnas alder, fra ti prosent av barn i 5–8-årsalderen, til 97 prosent i 17–18-årsalderen. 57 prosent av barn i alderen 9 til 12 år bruker sosiale medier ifølge foreldrene.

Elise Landa er gründer av Trygge digitale foreldre og jobber til daglig som rådgiver, kurs- og foredragsholder i digitale medier.

— Det er to ting foreldre gjerne lurer på når det kommer til det digitale. Det ene er at barnet spiller for mye, og det andre er mobbing. For foreldre er dette helt klart den største utfordringen og frykten, forteller Elise Landa i Trygge digitale foreldre. Hun holder foredrag om trygg nettbruk for voksne med barn mellom 8-16 år.

— Når det kommer til mobbing er det klart at konsekvensen kan bli stor når man er påkoblet 24 timer i døgnet, samtidig mener jeg man famler i blinde når man skylder på apper og teknologi. Mobbing er et sosialt problem, og slik har det alltid vært, sier Landa.

Når det er sagt, mener hun at barn trenger en grundig innføring i normer, regler og oppførsel i sosiale medier før de «slippes løs».

— I det du gir barnet sin første telefon eller nettbrett, sier du samtidig «vær så god, her er alt i hele verden». Barn har ikke kunnskap i seg selv til å håndtere sosiale medier, sier rådgiveren.

Hun understreker at det er du som forelder som må være en trygg voksen, også når du skal gi barnet innføring i sosiale medier.

— Det er ikke alle foreldre som har nok kunnskap om det digitale, noe som kreves for å være en god forelder i dag, advarer hun.

Les hele artikkelen på Plusstid

 

Bestill foredrag til din skole her:

Mail: [email protected]

Tlf. 95100821

Eller på vår Facebooksiden

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.